Navigatie

Barbecueën is helemaal terug van weggeweest. Maar het barbecueën van nu is niet te vergelijken met hoe dat voorheen werd gedaan. Tegenwoordig wordt er namelijk gewerkt met allerlei nieuwe technieken en materialen. En grillen alleen? Dat is uit de tijd. Roken op de barbecue is de toekomst.

Roken biedt de mogelijkheid meer te variëren in smaak. Roken met cederhout geeft bijvoorbeeld een heel andere smaak af aan je vlees of vis dan roken met kersenhout. Roken is dus een goede manier om vlees- en visgerechten een stuk spannender te maken.

 

 

Basisregels van het roken

Roken doe je bij een lage(re) temperatuur. Het past daardoor perfect binnen low and slow barbecueën, wat op dit moment een enorme trend is. Daarnaast gebruik je altijd speciaal voor het roken gefabriceerde houtsnippers. Deze zijn er in diverse soorten: eiken-, els-, kersen- en appel- en cederhout.

 

Elk hout een eigen smaak

Het is van belang om je hout te kennen, zo kun je het beste resultaat bereiken. Ga je bijvoorbeeld voor gerookte vis? Dan is het niet verstandig om voor eikenhouten snippers te kiezen. Die maken de vis (of licht vlees zoals kip) bitter. Een lichter hardhout - denk aan dat van fruitbomen - is juist heel geschikt. Wil je roken met zware rook? Kies dan door eiken of Hickory. Dit is geschikt om grote stukken rund- of varkensvlees mee te roken.

 

Hoe rook je niet?

Maak je houtsnippers niet nat! Nat hout koelt je kolen namelijk af en zorgt voor vergiftigde rook. Om rook te creëren moeten de kooltjes een temperatuur van ongeveer 300 graden Celcius bereiken. Wanneer je water gebruikt kan deze temperatuur niet worden bereikt.

 

Zo rook je wel!

Droge houtsnippers kun je op twee manieren in je barbecue gebruiken: in de smokerbox of in aluminiumfolie met gaatjes erin. Het hout zal langzaam gaan roken zonder te verbranden. Dit zorgt voor een witte, transparante rook. Dit wordt ook wel blauwe rook genoemd en geeft veel smaak af.

 

Roken met een plank

Roken kan ook met een speciale cederhouten rookplank. Plaats het gerecht er rechtstreeks op en de plank verspreidt de houtsmaak zodra het met warmte in aanraking komt. Ideaal voor de bereiding van vis en gevogelte. Bruikbaar op gas- en houtskoolbarbecues.

 

Het bewijs van goed roken

Als vlees low and slow is gerookt, kun je dat soms ook zien. In de eerste millimeters van het vlees ontstaat dan een roze ring. Deze zogenaamde rookring ontstaat door een chemische reactie tussen de rook en het vlees en is het ultieme bewijs dat vlees echt gerookt is. Helaas blijft deze chemische reactie ook weleens uit. Dit maakt voor de smaak niets uit, maar het is wel mooi als je een rookring vol trots kunt tonen aan je gasten. Is de rookring er wel? Wees er dan vooral heel trots op!

 

© 2015 - 2018 kamadoshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.